Optuig handleiding Far East optimist

Leuk zo’n optimistje, maar hoe tuig ik hem eigenlijk op?

De zusjes Speelman hebben een duidelijke handleiding in elkaar gezet voor jullie.

Bij het optuigen van een Far East optimistje begin je door het zeil over je bootje heen te leggen, dan bevestig je de giek aan het zeil. Deze kan je met aftuigen aan elkaar laten zitten zodat je dit de volgende keer niet meer hoeft te doen.

Om spanning op het onderlijk te houden maak je het onderlijklijntje vast aan de maast, haalt hem door het oog van het zeil terug naar de mast en zet hem daar vast op een klem.

Aan je mast zit een sprietval en een neerhouder.

De sprietval wordt bevestigd door het inhaakblokje in de mast te steken.

Als je de boot voor de eerste keer optuigt moet je de lijn van de neerhouder eerst door het gaatje van het blokje halen en vastknopen. Daarna kan de lijn door het katrol van de sprietval naar beneden in de klem.

Vervolgens leg je de giek op de mast en haal het marrellijntje en het onderlijklijntje over de mast heen. Als je alle marrellijntjes aan het zeil bevestigd hebt kan je het zeil op de mast schuiven.

Bevestig de masttoppluggen aan het grootzeil en duw deze daarna in de mast.

 

Nu kan de windvaan in de mast gestoken worden door de ogen van de masttoppluggen heen.

hierna kan je de mast op de boot zetten.

 

Om het zeil omhoog te krijgen steek je de ene kant van de spriet in het oog van het zeil en de andere kant in het oog van de sprietval. En trek je aan de neerhaler om het zeil op te hijsen

De grootschoot

Bevestig het blokje aan de giek. Maak de grootschoot vast met een paalsteek aan het blokje. Haal de lijn naar beneden door het kleinste blok weer terug naar boven. Haal de lijn dan door het blokje aan de giek, weer terug naar beneden door het grote blok.

Vergeet niet aan het einde van de schoot een achtknoop te maken zodat hij nooit uit het blok kan schieten.